Met de pensioenworkshop Mañana krijgen jongeren op een speelse, laagdrempelige en interactieve manier basiskennis over pensioenen, zodat het onderwerp niet meer ‘eng’ en ingewikkeld is als ze hier op een later moment mee te maken krijgen. Hiermee worden jongeren op hun financiële toekomst voorbereid en hun financiële zelfredzaamheid vergroot. De workshop is vooral bedoeld voor leerlingen in de laatste klassen van het MBO (circa 18-22 jaar), maar 4/5 havo-vwo kan ook. De (gast-)docent begeleidt de jongeren op een leuke en interactieve manier door de les en geeft hen meer inzicht in hoe pensioen in Nederland geregeld is en wat dit voor hen betekent.

Casa Mañana

Niet iedereen heeft een realistisch beeld. Er zijn leerlingen die een sprookjesachtige toekomst voor zich zien. Verre stranden, wuivende palmbomen, dure drankjes en luxe jachten. Je kent het wel uit de pensioenreclames op tv. Voor de leerlingen die zo’n toekomstbeeld koesteren, is de les een goede reality-check. Want ons Nederlandse pensioensysteem mag een van de beste in de wereld zijn, gouden bergen zijn voor weinigen van ons weggelegd. Het is goed daar ook op jonge leeftijd al eens bij stil te staan. Geld is niet gratis. Dat geldt voor je salaris, waarvoor je hard moet werken. En het geldt ook voor je pensioen. Dromen is heerlijk, maar af en toe je dromen tegen de realiteit aan houden, kan geen kwaad. Dan kun je daarna twee dingen doen: je stelt je dromen bij of je gaat héél hard werken om ze alsnog waar te maken. Kijk ook eens naar dit filmpje over de opbouw van het pensioenhuis:


Isla Mañana

Een van de onderdelen van de les bestaat eruit dat de leerlingen aan de hand van een stickervel hun eigen pensioentoekomst moesten uitstippelen. Wat zijn hun toekomstdromen? Hoe ziet hun ideale oude dag eruit? Hebben ze wilde plannen of juist niet? En natuurlijk de hamvraag is die gedroomde toekomst te betalen?

Wanneer?

De gastlessen kunnen het hele jaar gegeven - en dus ook aangevraagd - worden. Actuele themaweken waarin gastdocenten sowieso in actie komen zijn de Week van het Geld in maart en rondom de Pensioen3daagse in november. 

Meld je aan!

Het is leuk en leerzaam om voor een klas jonge scholieren te staan. Uiteraard kan je de gastles ook samen verzorgen. Wil je als medewerker van Athora graag een gastles verzorgen? Of ben je docent en wil je graag dat wij een pensioenles bij jou op school verzorgen? Meld je dan aan bij Arjan Kleikamp.