Met de pensioenworkshop Mañana verwerven jongeren op een speelse, laagdrempelige en interactieve manier basiskennis over pensioenen, zodat het onderwerp niet meer ‘eng’ en ingewikkeld is als ze hier op een later moment mee geconfronteerd worden. Hiermee worden jongeren op hun financiële toekomst voorbereid en wordt hun financiële zelfredzaamheid vergroot. De workshop is, in eerste instantie, bedoeld voor MBO-leerlingen in de laatste klassen van het MBO (ca. 18-22 jaar). Als (gast-)docent begeleid je het proces waarin jongeren op een leuke en interactieve manier meer inzicht krijgen in hoe pensioen in Nederland geregeld is en wat dit voor hun betekent.

Casa Mañana

Niet iedereen heeft een realistisch beeld. Er zijn leerlingen die een sprookjesachtige toekomst voor zich zien. Verre stranden, wuivende palmbomen, dure drankjes en luxe jachten. Je kent het nog wel uit sommige pensioenreclames die op TV te zien zijn. Voor de leerlingen die zo’n toekomstbeeld koesteren, is de les een goede reality-check. Want ons Nederlandse pensioensysteem mag een van de beste in de wereld zijn, gouden bergen zijn voor weinigen van ons weggelegd. Het is goed daar ook op jonge leeftijd al eens bij stil te staan. Geld is niet gratis. Dat geldt voor je salaris, waarvoor je hard moet werken. En het geldt ook voor je pensioen. Dromen is heerlijk, maar af en toe je dromen tegen de realiteit aan houden, kan geen kwaad. Dan kun je daarna twee dingen doen: je stelt je dromen bij of je gaat héél hard werken om ze alsnog waar te maken. Kijk ook eens naar dit filmpje over de opbouw van het pensioenhuis:


Isla Mañana

Een van de onderdelen van de les bestaat eruit dat de leerlingen aan de hand van een stickervel hun eigen pensioentoekomst moesten uitstippelen. Wat zijn hun toekomstvisoenen? Hoe ziet hun gedroomde oude dag er uit? Hebben ze wilde plannen of juist niet? En natuurlijk de hamvraag: is die gedroomde toekomst straks te betalen?

Wanneer?

De gastlessen worden verzorgd in de maanden oktober en november rondom de pensioen3daagse. Om de gastlessen beter op het curriculum aan te laten sluiten en niet alleen in de drukke laatste maanden van het jaar plannen, gaan we gastlessen dit jaar het hele jaar door verzorgen.

Meld je aan!

Het is leuk en leerzaam om voor een klas jonge scholieren te staan. Uiteraard kan je de gastles ook samen verzorgen. Wil je ook graag een gastles verzorgen? Meld je dan per e-mail aan bij Arjan Kleikamp.